dinsdag 1 november 2022

Bijbeltekst

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik het vragen om hulp of aangeven waar mijn verlangen of behoefte ligt moeilijk vindt. Een aantal weken geleden liep ik met een vriendin in een christelijke boekwinkel te neuzen. Heerlijk vind ik dat, ik kom dan zo vaak titels van boeken tegen dat ik denk he die is voor mij. Maar dit keer zag ik een kartonnen bord met een tekst er op die mijn aandacht trok en vast hield. De tekst was; 

"Opent uwen mond;
Eist van Mij vrijmoedig,
Op mijn trouwverbond;
Al wat u ontbreekt,
Schenk Ik, zo gij 't smeekt,
Mild en overvloedig."

Wouw dacht ik als eerste daar staat gewoon eisen. En die Mij is God, ik vind dat nogal wat, wat er staat. Ergens voelde ik dat het me tegen de borst stuitte. Hoe kon iemand dat nu opschrijven, dat doe je toch niet, van God iets eisen. Vragen vind ik al heel wat, maar eisen, het klonk voor mij als afdwingen, als een klein kind stampvoetend dreinen net zolang tot je krijgt wat je wil. Maar zo klinkt/voelt het hier niet in de tekst. Dit klinkt meer als God ergens aan houden, iets van beloofd is beloofd. Toen ik verder las sprong het woordje smeken eruit, ja dacht ik dat past wel. God smeken om iets dat past veel meer en beter dan eisen. God is zo groot en verheven daar past smeken (om genade) voor mij beter bij dan iets van Hem eisen. Deze tekst spookt al een tijdje door mijn hoofd. Toen ik het tegen een vriendin zij dat deze tekst me raakte keek ze me verbaast aan. Dat is zo’n bekende tekst, raakt die je? Ja deze tekst doet iets vanbinnen en vraag me niet waarom die me zo raakt of waarom die me nu zo raakt. Terwijl ik deze tekst wel kende. 

En toch ben ik nog niet klaar met deze tekst, ik kauw er nog steeds op. Vrijmoedig eisen aan God, mag ik dat? Durf ik dat? Ik vind het vragen van persoonlijke dingen aan God best moeilijk. Ik vind het moeilijk om tegen Hem te zeggen dat ik me onzeker voel bij Hem. Ik vind het moeilijk om te vragen of Hij me wil helpen als iets moeilijk is. Ziet Hij mij? Hoort Hij mijn vragen wel? En geeft Hij mij waar ik om smeek? Geeft Hij dat mild en overvloedig? Ik merk dat ik dat moeilijk vind. Ik durf het niet goed te vragen de angst dat ik het niet zal krijgen is groot. Misschien geeft God het wel maar zie en merk ik het niet. En dan ben ik misschien teleurgesteld en voel ik me afgewezen terwijl ik God wel heeft geluisterd maar ik het niet zie. De onzekerheid is zo groot, kijk en luister ik dan wel goed genoeg? Is mijn geloof dan te klein of niet goed? Het maakt me onzeker en verdrietig merk ik. Misschien moet ik nog maar wat langer kauwen op deze tekst.

4 opmerkingen:

  1. Dag Ina. Je vraagt: mag ik iets van God eisen? Ja, dat mag. Hij geeft het Zelf aan dat we dat mogen. En we mogen er Hem aan herinneren aan Zijn beloften. Ik begrijp dat je het moeilijk vindt. Dat is het ook vaak. Maar weet je wat we er altijd bij moeten bidden: Uw wil geschiedde. Als we zo tot de Heere gaan, echt Ina, Hij laat geen bidder staan. Ik hoop van harte dat je zo mag gaan ondervinden: Hij heeft mij gehoord en ook verhoord. Een hartelijke groet. Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Doe je mond wijd open en ik ZAL hem vullen", staat er in de oorspronkelijke tekst. Je eert er God mee, als je je verwachting op Hem vergroot. Stel je een nest kleine vogels voor die één en al mond zijn. Ze doen hem zo wijd openen als ze kunnen. Ik denk dat er een linkje is naar 1 Johannes 5:14 : “En dit is de vrijmoedigheid die wij hebben in het toegaan tot God, dat Hij ons verhoort, telkens als wij iets bidden naar Zijn wil.”

    Voel je vrij om naar de troon van onze hemelse Vader te gaan. Het is een genadetroon.

    BeantwoordenVerwijderen